Category: Hrvatska muška imena na slovo A

Odaberite: A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P R S Š T U V Z Ž

Arsen

Arsen

Ime Arsen (Arsenije, Arsenij) je grčkog porijekla i ima značenje: “muževan”, “snažan”.Ante

Ante

Ante (Antun, Anton, Antonije, Anthony, Antonio) je ime latinskog porijekla i ima značenje: “prvi”, “prednji u boju”. Ovo je relativno često ime u Hrvatskoj.

Anđelko

Anđelko

Pored očitog značenja “anđeo”, ovo ime grčkog porijekla ima značenje: “Božji vjesnik”, “glasnik”. Druge varijante imena Anđelko su: Anđelo, Anđel, Angel.

Andrija

Andrija

Muško ime Andrija dolazi od grčkog Andreas što znači: “muževan” ili “hrabar”. Prva dužnost muškarca u staroj Grčkoj je bila da štiti svoj dom pa se ovo ime nekada prevodi i kao “ratnik”.

Aleksandar

Aleksandar

Aleksandar je ime grčkog porijekla i ima značenje: “zaštitnik naroda”, “branitelj ljudi”. Koriste se razne varijante ovog imena: Aco, Aleksa, Aleksej, Lesandro, Sandro (iz talijanskog), Saša (iz ruskog)… Jedan od najpoznatijih nosioca ovog imena je bio makedonski car Aleksandar Veliki.

Alen

Alen

Smatra se da je Alen varijanta imena Alan koje po staronjemačkom znači: “dragocjen”. Međutim neki smatraju da je ime Alen perzijskog porijekla i onda je značenje: “crven” ili “rumen”.

Albert

Albert

Albert je ime staro-njemačkog porijekla i ima značenje: “plemenit”, “svijetli”, “slavni”. Jedan od najpoznatijih nosioca ovog imena je Albert Einstein.

Alan

Alan

Etimologija imena Alan nije tako jasna jer se pojavljuje u više različitih kultura i jezika. Ako je staronjemačkog porijekla onda je značenje imena Alan: “dragocjen”. Također je moguće da je ime derivirano iz galske riječi “ailin” što znači: “mali kamen” ili “mala stijena”. Treće porijeklo bi moglo biti od keltskog “Alun” što znači “sklad”.

Adrijan

Adrijan

Muško ime Adrijan je latinskog porijekla i znači: “iz Hadrije”. Hadria je bilo ime grada na sjeveru Italije po kojem je Jadransko more dobilo ime. Nekoliko svetaca i čak šest papa su nosili ovo ime.

Adam

Adam

Adam je poznato biblijsko ime prvog čovjeka na svijetu. Potječe iz hebrejskog jezika i ima značenje: “zemlja”. Adam je također generička hebrejska riječ za “čovjek”. Adama je po Bibliji Bog stvorio od crvene zemlje raja.