Hrvatska ženska imena na slovo V

Odaberite: A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P R S Š T U V Z Ž

Vesna

Žensko ime Vesna dolazi od imena drevne slavenske božice proljeća. Na češkom jeziku Vesna znači doslovno “proljeće”. Ovo ime je popularno u Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji i Sloveniji.

Valentina

Valentina ima isto značenje kao i Valerija (jaka, zdrava) jer dolazi od istog latinskog korijena. Ovo je relativno često ime u Hrvatskoj, a koristi se i u Srbiji.

Valerija

Ime Valerija je latinskog porijekla i ima značenje: “jaka”, “zdrava”.

Vanesa

Ime Vanesa (Vanessa) je u 18. stoljeću osmislio irski pisac Jonathan Swift za svoju ljubavnicu Esther Vanhomrigh. Napravljeno je sastavljanjem “Van” od prezimena Vanhomrigh i “Esse” (odmilja Esther). Moguće je također da je Swift dobio ideju za ovo ime od naziva mistične antičke boginje iz grčke mitologije – Phanessa. Neki također smatraju da je ime […]

Vedrana

Značenje imena Vedrana sasvim očito dolazi od pridjeva “vedra”. Vedrana spada među 200 najčešćih ženskih imena u Hrvatskoj.

Veronika

Veronika je latinska forma grčkog imena Berenice sastavljenog od phérein (donijeti) i níkê (pobjeda). Dakle, značenje ovog imena je “ona koja donosi pobjedu”. Poznata je i priča o svetoj Veroniki, ženi koja je na putu do raspeća dala Isusu Kristu veo da obriše svoje čelo. Kad joj je Isus vratio veo, na njemu je bio […]

Viktorija

Ime Viktorija je latinskog porijekla, od riječi victoria što znači “pobjeda”. Viktorija spada među 200 najčešćih ženskih imena u Hrvatskoj.

Vera

Ime Vera ima više mogućih značenja. Prvo od njih je sasvim očito od riječi “vera” ili “vjera”. Drugo je od latinske riječi verus što znači “istina”, a treće od albanske riječi verë što znači “ljeto”.

Vlasta

Vlasta je slavensko ime koje se koristi u Češkoj, Slovačkoj, Hrvatskoj i Srbiji. Dolazi od imenice “vlast”. Ovo ime je bilo znatno popularnije u prošlom stoljeću nego što je sada ali i dalje se nadjeva u skromnim brojkama.

Vlatka

Značenje imena Vlatka dolazi od glagola “vladati”. Ovo ime je relativno često među Hrvaticama, a nose ga i Srpkinje.

Vanja

Vanja je i muško i žensko ime. Značenje imena dolazi od ruskog Vanja, odmil. od Ivanna.