Hrvatska ženska imena na slovo M

Odaberite: A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P R S Š T U V Z Ž

Mia

Ime Mia (Mija) je skraćena varijanta imena Marija. Ovo ime je popularno u mnogim zemljama svijeta pa tako i kod nas.

Milica

Žensko ime Milica je nastalo od pridjeva “mila”. Ovo je jedno od najpopularnijih srpskih ženskih imena, a često je i u Hrvatskoj.

Maja

Ime Maja potječe iz grčke i rimske mitologije. U grčkoj mitologiji Maja je najstarija od 7 plejada (kćerka titana Atlasa). U rimskoj mitologiji Maja je božica rasta i plodnosti. Ovo je relativno često žensko ime na našim prostorima.

Manuela

Manuela dolazi od imena Emanuel koje na hebrejskom jeziku znači: “Bog je s nama”.

Marcela

Marcela (Marčela) je ime talijanskog porijekla i znači: “snažna”, “ratoborna”.

Marija

Ovo je jedno od najpoznatijih ženskih imena na svijetu. Marija ima mnogo različitih interpretacija: hebrejski – “gorčina”, latinski – “zvijezda mora”, staro-egipatski – “voljena”. Neke od varijanti ovog imena su: Mirjam, Marijela, Marijola, Marijana, Mara, Marica.

Marina

Ime Marina je latinskog porijekla. Dolazi od riječi marinus i ima značenje: “morska”.

Martina

Martina je ženska verzija imena Martin latinskog porijekla čije je značenje: “Marsov”, “marsovski”, izvedeno od Mars (bog rata u rimskoj mitologiji). Martina je među 100 najčešćih ženskih imena u Hrvatskoj.

Maša

Maša je varijanta imena Marija i znači: “zvijezda mora”.

Mateja

Mateja (Matea) je u Hrvatskoj žensko ime hebrejskog porijekla i znači: “Božji dar”. Ovo je relativno često ime na našim prostorima. U Srbiji je Mateja najčešće nadjevano kao muško ime.

Matilda

Matilda je žensko ime njemačkog porijekla. Izvedeno je od riječi “snaga” i “bitka”, te se može prevesti kao “snaga u bici”. Nalazi se u najčešćih 500 ženskih imena u Hrvatskoj.

Melisa

Ime Melisa na grčkom jeziku ima značenje: “medonosna pčela”. Ovo ime nije tako često u Hrvatskoj ali spada među prvih 1000 najčešćih ženskih imena.

Melita

Melita je ime grčkog porijekla i ima značenje: “pčela”. Ovo je relativno često ime među Hrvaticama.

Mila

Značenje ovog imena dolazi sasvim očito od pridjeva “mila”.

Mira

Slavensko žensko ime Mira je najvjerovatnije nastalo od imenice “mir”. Ovo ime je relativno često na našim prostorima.

Mirela

Ime Mirela je varijanta od Mira (slavensko), Miranda (latinski), Mireille (francusko ime), Mireya (španjolsko) i nosi značenja: “divna”, “prosperitetna”, “mir”, “divljenje”.

Mirjam

Mirjam je varijanta jednog od najpoznatijih ženskih imena – Marija.

Mirjana

Ime Mirjana dolazi od Miryam. Postoji mnogo različitih interpretacija ovog imena: hebrejski – “gorčina”, “ratobornost”, latinski – “zvijezda mora”, staro-egipatski – “voljena”. Ovo ime je relativno popularno na našim prostorima.

Miroslava

Miroslava je ženska verzija imena Miroslav, sastavljenog od dvije riječi: “mir” i “slava”.

Mladena

Značenje imena Mladena (Mladenka) dolazi od pridjeva “mlada”.

Monika

Monika je antičko ime, mogućeg porijekla iz sjeverne Afrike ili feničkog porijekla. Neki smatraju da dolazi iz latinskog jezika od riječi monere što znači “savjetovati”. Također se asocira sa grčkom riječju monos što znači “sam, usamljen” ili monake – “redovnica”.

Morana

Značenje imena Morana (Morena) dolazi iz slavenske mitologije. Morana je bila božica zime. Kod Istočnih Slavena, Morana je boginja plodnosti, zaštitnica žena i ženskih poslova.