Category: Srpska (pravoslavna) ženska imena na slovo V

Odaberite: A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P R S Š T U V Z Ž

Vesna

Vesna

Žensko ime Vesna dolazi od imena drevne slavenske božice proljeća. Na češkom jeziku Vesna znači doslovno “proljeće”. Ovo ime je popularno u Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji i Sloveniji.Valentina

Valentina

Valentina ima isto značenje kao i Valerija (jaka, zdrava) jer dolazi od istog latinskog korijena. Ovo je relativno često ime u Hrvatskoj, a koristi se i u Srbiji.

Veronika

Veronika

Veronika je latinska forma grčkog imena Berenice sastavljenog od phérein (donijeti) i níkê (pobjeda). Dakle, značenje ovog imena je “ona koja donosi pobjedu”. Poznata je i priča o svetoj Veroniki, ženi koja je na putu do raspeća dala Isusu Kristu veo da obriše svoje čelo. Kad joj je Isus vratio veo, na njemu je bio čudesno oslikan njegov lik. Odatle potječe mišljenje da je značenje ovog imena “prava slika” od latinskog Vera Icon.

Vera

Vera

Ime Vera ima više mogućih značenja. Prvo od njih je sasvim očito od riječi “vera” ili “vjera”. Drugo je od latinske riječi verus što znači “istina”, a treće od albanske riječi verë što znači “ljeto”.

Vlasta

Vlasta

Vlasta je slavensko ime koje se koristi u Češkoj, Slovačkoj, Hrvatskoj i Srbiji. Dolazi od imenice “vlast”. Ovo ime je bilo znatno popularnije u prošlom stoljeću nego što je sada ali i dalje se nadjeva u skromnim brojkama.

Vlatka

Vlatka

Značenje imena Vlatka dolazi od glagola “vladati”. Ovo ime je relativno često među Hrvaticama, a nose ga i Srpkinje.