Category: Srpska (pravoslavna) muška imena na slovo D

Odaberite: A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P R S Š T U V Z Ž

Dejan

Dejan

Dejan je slavensko muško ime izvedeno iz deja, dejati što znači: “činiti, djelovati”. Moglo bi se također odnositi na latinsko deus što znači “Bog”. Ovo ime je relativno popularno u Srbiji, Hrvatskoj, BIH, Sloveniji i Makedoniji.Dmitar

Dmitar

Dmitar (Dimitrije, Dimitar) je varijanta poznatog imena Demetrius koje na grčkom jeziku znači: “sljedbenik božice Demeter (božica žetve)”.

Dragan

Dragan

Značenje muškog slavenskog imena Dragan dolazi od pridjeva “drag”. Ovo ime je relativno popularno među Srbima i Hrvatima.

Damjan

Damjan

Muško ime Damjan dolazi iz grčkog jezika i ima značenje: “krotiti”, “savladati” ili “osvojiti”. Ovo ime je popularno u svijetu u raznim varijantama.

Dalibor

Dalibor

Dalibor je slavensko ime korišteno u nekoliko zapadnih i južnih slavenskih zemalja (Češka, Slovačka, Hrvatska, Srbija, BIH, Makedonija), a značenje ovog imena je: “daleka, udaljena borba”.

Darko

Darko

Značenje muškog imena Darko je očito nastalo od riječi “dar”, “poklon”. Druga varijanta ovog imena je Darinko, najčešće korištena u Hrvatskoj.

David

David

David je derivirano iz biblijskog hebrejskog imena Dāwīḏ što znači “ljubljeni”, “voljeni”. Ovo ime se koristi u mnogim zemljama svijeta.

Drago

Drago

Muško ime Drago nose Hrvati i Srbi. Nastalo je od riječi “drag”, “mio”. Ovo je relativno često ime na našim prostorima.