Category: Muslimanska (bosanska) muška imena na slovo A

Odaberite: A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P R S Š T U V Z Ž

Abdulah

Abdulah

Ime Abdulah na arapskom jeziku ima značenje: “Božji rob”, “Allahov sluga”. Otac poslanika Muhammeda s.a.v.s. nosio je ime Abdullah.Aziz

Aziz

Muslimansko muško ime Aziz na arapskom jeziku ima značenja: “moćni”, “dragocjeni” ili “omiljeni”.

Asim

Asim

Značenje muškog imena Asim je: “zaštitnik”, “onaj koji čuva”. Ovo ime je također arapskog porijekla.

Arslan

Arslan

Arslan je muško ime iz Turske i znači “lav”. Arslan nije među najpopularnijim imenima na našim prostorima ali nije ni posve neobično. Značenjem i prizvukom simbolizira snagu i moć.

Arif

Arif

Ime Arif je kao i većina muslimanskih imena porijeklom iz arapskog jezika i ima značenje: “dobar poznavalac”, “gnostik”.

Amel

Amel

Amel je muško ime arapskog porijekla i ima značenje: “rad”, “trud”, “djelo”. Ženska verzija ovog imena je Amela.

Amir

Amir

Amir je izvedenica derivirana iz titule Emir koja se koristi u nekoliko država islamskog svijeta. Ime je arapskog porijekla i ima značenje: “zapovjednik”, “vojskovođa”, “naredbodavac”.

Amar

Amar

Ime Amar ili Ammar je arapskog porijekla i ima značenje: “dugovječni”. Ovo ime je relativno popularno u zadnje vrijeme na našim prostorima.

Alija

Alija

Ime Alija može biti i muško i žensko, s tim da je poznatije kao muško ime. Žensko ime Alija se izgovara drugačije, s dugim “i”. Značenje ovog imena na arapskom jeziku je “visoki” ili “otmjeni”. Alija ibn Ebu- Talib r.a. je bio istaknuti ashab Allahovog poslanika Muhammeda a.s. i vjerovatno najpoznatiji nosilac tog imena u Islamu.

Afan

Afan

Afan je ime arapskog porijekla. Značenja ovog imena na arapskom jeziku su: “čedan”, “pošten”, “čestit”, “pun vrlina”. Afan nije među najpopularnijim imenima ali je jedno jako lijepo, pamtljivo ime.

Adem

Adem

Adem je prvo ime na svijetu (ime prvog čovjeka i poslanika na Zemlji). Iz hebrejskog je jezika i ima značenje “zemlja”, “zemni prah” jer je Adem a.s. po Kur’anu stvoren od zemlje. Relativno je često ime na našim prostorima.

Abid

Abid

Muslimansko ime Abid ima značenje “pobožan”, “onaj koji štuje Boga”. Porijeklo: arapski i hebrejski jezik. Abid (ili Abidos) je također moderno ime za jedan drevni egipatski grad.

Adnan

Adnan

Značenje ovog imena je “naseljenik”, “osnivač naselja”. Adnan je arapsko muško ime često u islamskom svijetu. Njegov prvi nosilac je bio praotac Arapa, sin Ismailov, unuk Ibrahima. On se u starim vremenima naselio sa svojim sljedbenicima na sjeveru današnje Saudijske Arabije. Ime je relativno često i u Bosni.

Ahmed

Ahmed

Značenje muškog imena Ahmed na arapskom jeziku je: “mnogo hvaljeni” ili “stalno zahvalan Allahu”. Jedno od imena poslanika Muhammeda a.s. je Ahmed iz čega su ljudi počeli asocirati “mnogo hvaljeni” s ovim imenom jer je Poslanik imao tako visok status u Islamu.