Category: Hrvatska muška imena na slovo D

Odaberite: A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P R S Š T U V Z Ž

Dejan

Dejan

Dejan je slavensko muško ime izvedeno iz deja, dejati što znači: “činiti, djelovati”. Moglo bi se također odnositi na latinsko deus što znači “Bog”. Ovo ime je relativno popularno u Srbiji, Hrvatskoj, BIH, Sloveniji i Makedoniji.Dragan

Dragan

Značenje muškog slavenskog imena Dragan dolazi od pridjeva “drag”. Ovo ime je relativno popularno među Srbima i Hrvatima.

Damjan

Damjan

Muško ime Damjan dolazi iz grčkog jezika i ima značenje: “krotiti”, “savladati” ili “osvojiti”. Ovo ime je popularno u svijetu u raznim varijantama.

Dalibor

Dalibor

Dalibor je slavensko ime korišteno u nekoliko zapadnih i južnih slavenskih zemalja (Češka, Slovačka, Hrvatska, Srbija, BIH, Makedonija), a značenje ovog imena je: “daleka, udaljena borba”.

Danijel

Danijel

Danijel je ime hebrejskog porijekla i ima značenje: “Bog je moj sudac”. Ovo ime se koristi u raznim varijantama (Danilo, Dan, Danny) širom svijeta.

Dario

Dario

Ime Dario je grčkog i perzijskog porijekla i ima značenje: “bogat”, “onaj koji zadržava imovinu”. Ovo ime je među najpopularnijim muškim imenima u Hrvatskoj.

Darko

Darko

Značenje muškog imena Darko je očito nastalo od riječi “dar”, “poklon”. Druga varijanta ovog imena je Darinko, najčešće korištena u Hrvatskoj.

David

David

David je derivirano iz biblijskog hebrejskog imena Dāwīḏ što znači “ljubljeni”, “voljeni”. Ovo ime se koristi u mnogim zemljama svijeta.

Denis

Denis

Denis je inačica imena Dioniz (bog vina). Ovo ime se koristi u mnogim zemljama svijeta pa tako i u Hrvatskoj.

Dinko

Dinko

Značenje imena Dinko je “štovani”, “cijenjeni”. Neki pak smatraju da je ovo ime izvedenica imena Dominik (u prevodu s latinskog – “pripada Bogu”). Ime Dinko se nalazi u prvih 200 najčešće korištenih muških imena u Hrvatskoj.

Domagoj

Domagoj

Značenje imena Domagoj je “skrbitelj doma” ili “čuvar mira u domu”. Ovo ime je prilično često među Hrvatima.

Dorijan

Dorijan

Dorijan je nastalo ili od galskog “doireann” što znači “burno vrijeme” ili je grčka riječ za stanovnika Dorisa.

Drago

Drago

Muško ime Drago nose Hrvati i Srbi. Nastalo je od riječi “drag”, “mio”. Ovo je relativno često ime na našim prostorima.

Dražen

Dražen

Ime Dražen (Draženko) ima očito značenje: “drag, ljubljen”. Ovo ime spada među prvih 100 muških imena u Hrvatskoj.