Category: Hrvatska muška imena na slovo B

Odaberite: A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P R S Š T U V Z Ž

Bojan

Bojan

Postoji nekoliko različitih tumačenja o porijeklu imena Bojan. Najčešća verzija je ta da ime Bojan dolazi od riječi “boj” (bitka). Druga verzija je da dolazi iz avarskog jezika od bajan – “bogat, imućan” ili “vođa, vladatelj horde”. Prema trećoj teoriji ime Bojan je češkog porijekla. Naime, postoji jedno staro keltsko pleme pod nazivom Boii, koje se nastanilo negdje na području današnje Češke i tu se i zadržalo. Dakle, Bojan bi mogao biti pripadnik plemena Boii. Na posljetku, neki autori tvrde…

Read More Read MoreBoban

Boban

Muško slavensko ime Boban nastalo je od biljke bob. Ovo ime nije tako popularno ali spada među 1000 najčešćih muških imena u Hrvatskoj.

Berislav

Berislav

Berislav (Berisav, Beriša) je slavensko muško ime. Značenje imena dolazi od imperativa “beri, brati” i riječi “slava”. Ovo ime je relativno popularno među Hrvatima i Srbima.

Benedikt

Benedikt

Benedikt je ime latinskog porijekla i ima značenje: “blagoslovljen”. Šesnaest papa je nosilo ovo ime kao i svetac koji je osnovao kršćanski monaški odred Benediktince.

Bogdan

Bogdan

Bogdan je muško slavensko ime koje znači: “dar od Boga”. Nose ga Srbi, Hrvati, Rumuni, Ukrajinci, Česi i Poljaci.

Borislav

Borislav

Ime Borislav je relativno često među Hrvatima i Srbima i sastavljeno je od dvije riječi: “boriti se” i “slava”.

Boris

Boris

Boris je jedno poznato i često korišteno ime u raznim zemljama: Hrvatska, Bugarska, Rusija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Bjelorusija. Postoji nekoliko teorija o njegovom porijeklu. Najčešća teorija je da dolazi iz bugarskog jezika gdje može imati značenja: “vuk”, “nizak” ili “snježni leopard”. Druga teorija je da je to samo skraćena verzija slavenskog imena Borislav.

Bosiljko

Bosiljko

Muško ime Bosiljko je nastalo od biljke “bosiljak”. Koristi se najviše među Hrvatima i nalazi se među najčešćih 1000 imena u Hrvatskoj.

Božidar

Božidar

Božidar (Boško, Boža) je slavensko ime sastavljeno iz dvije riječi “Božji dar”. Ovo ime je prevod grčkog imena Teodor.

Branimir

Branimir

Branimir je još jedno od starih južnoslavenskih imena, sastavljeno od dvije riječi “brani” i “mir”.

Branko

Branko

Ime Branko ima jednostavno značenje koje dolazi od korjena “braniti”. Ovo je relativno često ime na našim prostorima.

Benjamin

Benjamin

Ime Benjamin je hebrejskog i arapskog porijekla i ima značenje: “sin desne ruke”, “sin juga”. Kao i mnoga druga biblijska imena ovo ime se koristi i među Židovima, Muslimanima i Kršćanima.